2 tipp a boldog házasságért

Amerikai kutatások szerint (John M. Gottman és Nan Silver: A boldog házasság hét titka) léteznek olyan házasságerősítő szokások, amelyek számos boldog házasságban élők napi rutinjában megfigyelhetőek.

534660_4291215237081_1206222028_n

1) Érdeklődések

Minden reggel kérdezzük meg párunkat, hogy aznap mi a programja, hova megy, mi fog történni vele.

Munkahelyi kihívások várják? Vagy esetleg orvosi vizsgálatra megy? Izgul miatta? Hányra van időpontja? Netán fel fog hívni egy régi barátot? Meglátogat valakit?

Legyen tehát fontos és tudjunk róla, hogy mi történik életünk párjával!

Hiszen ez a párunknak (és fordított helyzetben nekünk is) jól esik. Érzi, hogy figyelünk rá. Hogy fontos számunkra, hogy mi történik vele. Többek között ez különböztet meg egy házastársat egy lakótárstól. Egy igazi társ a szívén viseli a másik sorsának alakulását. Minden egyes nap.

Nem mellesleg a párunk életének alakulása kihatással van a mi életünkre is. Ha például a másiknak “nehéz” napja lesz, biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz “könnyű” esténk vele. Hát akkor miért is ne lennénk érdeklődőek a napját illetően?!

2) Késődélutáni stresszlevezető beszélgetések

Minden munkanap végén gondoskodjunk arról, hogy kialakuljon köztünk egy “stresszcsökkentő” beszélgetés!

Egy ilyen beszélgetés során mindenki elmondja, milyen kihívások, idegesítő vagy épp vidító események történtek vele aznap.

Ma Magyarországon az ember az idejének jelentős részét nem a házastársával tölti. Hanem a munkatársaival, a főnökével vagy a beosztottjaival, esetleg ha valaki anyaként éppen otthon van, úgy a gyerekeivel. Tőlük annyi impulzust kapunk, hogy ha azokat nem osztanánk meg egymással, akkor egy idő után nagyon kiesnénk egymás életéből.

Másrészt szükség van erre azért is, hogy a családi együttlét, a gyerekekkel való esti játék, a közös vacsora, egy romantikus esti együttlét ne a h.lye főnökünk vagy a bunkó munkatársunk “társaságában” teljen. Ha határok között kieresztjük a gőzt, úgy utána tényleg csak egymással fogunk törődni, a nap korábbi részét pedig le tudjuk zárni.

Mostantól ne felejtsük el reggel és munka után alkalmazni ezeket a hasznos szokásokat!