Cikkek, Médiamegjelenések

Szerzőként az 1000words magazine-nál

Párkapcsolat, avagy Pár kapcsolat….

Egyre több a lelkileg megtépázott ember közöttünk, ami természetesen a párkapcsolatainkon is erősen nyomot hagy. Összetörve, negatív énképpel, nehéz egészséges kapcsolatot teremteni, illetve fenttartani. Pedig milyen felemelő érzés, ha életünk egyik fő pillére, a társkapcsolat, jól működik! A jó hír az, hogy minden tanulható és tudunk változtatni, sohasem késő. Hajrá lányok, nők és asszonyok, (na meg persze férfiak), tiszteljük, becsüljük magunkat, elő a pozitív énképpel! Hogy hogyan? Ebben segít Dancsó Andrea, párkapcsolati tanácsadónk írása.

Párkapcsolat, avagy Pár kapcsolat….

Feltételezem, hogy sokunknak volt már pár kapcsolata, és igazán bízom benne, hogy van párkapcsolata.Nos, nekem a sorrend, hála az Univerzumnak, és persze magamnak, ez volt. Fiatalságom hajnalán számos igazán tanulságos kapcsolatba futottam bele. Hálás vagyok értük, mert rengeteget tanultam tőlük, belőlük. Hiszem, hogy ha nem élem meg mindazt, amit, ma nem élném boldog életemet csodás családommal, és ami számomra talán még fontosabb, nem lennék az, aki.

Ezer szóval, ezer gondolat

Valójában mitől is függ, hogy milyen kapcsolatban élünk, kit és mit tűrünk meg magunk mellett? Csakis attól, hogy mennyire szeretjük saját magunkat.

Igen, az Önbecsülés itt is elsőbbséget élvez, és itt is – mint bárhol máshol – saját magunkon kell elkezdenünk először dolgozni. Azt hittem korábban, hogy rendben vagyok önmagammal. Aztán rádöbbentem, hogy ettől mennyire messze álltam. Tényleg hálás vagyok minden korábbi páromnak, hogy életem részei voltak, de be kell valljam, hogy ma már egyikőjükkel sem kezdenék, illetve tartanék fent kapcsolatot. Nem azért, mert a mai eszemmel tudom, hogy miért és mi lett a vége. Hanem azért, mert akkor azt hittem, nekem annyi jár, annyit érdemlek. Sokszor meg is kaptam: „Nálam jobbat úgysem találsz, mert téged úgysem viselne el senki más!” És mikor ez manapság eszembe jut, mosolygok. Nemcsak, hogy jobbat találtam, sokkal jobbat, és úgy néz ki, nagyon is jól elvisel.

Párkapcsolat, avagy Pár kapcsolat….Szóval Hölgyeim, és persze Uraim! Kukkantsatok csak bele egy kicsit a saját párkapcsolatotokba! Milyen is az igazából? Munkám során (mert párkapcsolati területen is foglalatoskodom ma már) gyakran találkozom olyan párokkal, akik nem felhőtlenül boldogok, de nem lépnek, más-más okok miatt. Itt szokott kinyílni a kifogások széles tárháza. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy számos esetben, a „lépni” nem szakítást jelent. Persze kivételek mindig akadnak. Vannak esetek amikor annyira más úton jártok, hogy nincs miért együtt maradni. Ilyenkor fontos, hogy felismerjük ezt a helyzetet, és lépjünk tovább. Azonban én annak a híve vagyok, hogy mentsük, ami menthető. Sok esetben tapasztalom, hogy egy kis odafigyelés és a megfelelő kommunikáció, házasságokat tehet újra harmonikussá.

Nézzük csak meg mit is jelent ez a szó: Párkapcsolat. Igen, igen, két ember szerelmi kapcsolatát. De mit jelent mélyebben? Mit gondoltok, mitől minőségi egy kapcsolat? A szeretet, szerelem önmagában elég vajon? Vagy a jó szex? A szex lehet jó, ha nincs benne odaadás, tisztelet a másik iránt?

Ezer szóval, ezer gondolat

Azt gondolom, van egy érzés, ami bármelyik kapcsolatot felemelheti, és van egy fogalom, ami bármelyiket megölheti. Az első a TISZTELET, a másik az ELVÁRÁSOK.

Amíg az egymás iránti tisztelet megvan, a párkapcsolat lélegzik. Bármilyen nehéz időszakon megy keresztül együtt férfi és nő, amíg tisztelik egymást, addig van min dolgozni. Azonban ott a mumus: a másikkal szemben támasztott elvárások. Gondolok itt a WC ülőke lehajtásától a párunk rendszeretetére, például. Ezek apró dolgok, de idővel nagy gondok lehetnek belőlük. Ez az igazi kapcsolatgyilkos. Amikor még rózsaszín köd mögül szemléljük választottunkat, addig minden, amit csinál, imádnivaló. MINDEN! Aztán telik az idő, és egyre több minden idegesít benne. Akkor jön a hatalmas felfedezés: össze kell csiszolódni, ami persze egészséges határokon belül igaz is.Mit jelent: „össze KELL csiszolódni”? Az eddig cuki, mára röhejesen idegölő szokásait meg lehet így is élni. Nem bírom tovább, elegem van, és persze szólok érte. Először finoman, aztán egyre keményebben, később nyomdafestéket nem tűrő hangnemben, amire már nem igazán lehet ráhúzni, a  „tisztelem a páromat” kijelentést. Ezek tényleg akkora problémák lennének? Tényleg arra kell figyelnünk, hogy az a szerencsétlen WC ülőke milyen állapotban lett magára hagyva, vagy inkább nézzük azt, hogy bánik velünk, a gyerekekkel, milyen ember, hazudik-e nekünk, hűséges-e? Arról nem is beszélve, hogy ha nem piszkálod reggeltől estig ilyen apró-cseprő dolgok miatt, akkor egyszer csak eszébe fog jutni, hogy kedvedre tegyen a fürdőben is, miután elvégezte, amit el kell. Nevezhetnénk ezt szabadon a pozitív gondolkodás után, pozitív párkapcsolatnak. Itt is az a fontos, hogy te mire helyezed a fókuszt. A sok jóra vagy a kevés rosszra? Persze ha ez az arány fordítva van, akkor érdemes újra gondolni mindent.

Párkapcsolat, avagy Pár kapcsolat….Most pedig Kedves Olvasó, íme egy feladat Neked:

Szereted a párodat? Ő is így érzi? Mikor mondtad vagy éreztetted vele ezt utoljára? Írj egy kedves üzenetet, hogy mennyire fontos neked vagy csak annyit, hogy „Szeretlek!” és várd, hogy milyen reakciót vált ki. Ezzel (is) le tudod mérni kapcsolatok milyenségét. Na? Mit válaszolt?

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, a szerzővel az alábbi weboldalon veheted fel a kapcsolatot:

Your Life Coach – It’s all about YOU

Forrás: https://www.1000wordsmagazine.com/dancso-andrea/parkapcsolat-avagy-par-kapcsolat/

Mit hozunk be a párkapcsolatunkba szüleinktől és nagyszüleinktől?

A gyerekkorban látott minták nagy hatással vannak egész életünkre, különösképpen a felnőtt korra. De mi a helyzet a párkapcsolattal? Igaz az, hogy vagy hasonló karaktereket keresünk férj jelöltnek, mint Édesapánk, vagy egészen az ellentétét szüleinknek attól függően, hogy milyen hatással voltak ránk gyermekkorunkban? És mi Nők mennyire hozzuk be Édesanyánk tulajdonságait? Nos tapasztalatom szerint és abból kiindulva, amit klienseim mesélnek nekem, nagyon is IGAZ mindkettő!

A párkapcsolat meghatározója – ahogyan minden írásomban megemlítem-, az ÖNBECSÜLÉS. Ami ugye korai gyerekkorban alakul ki. Ezt egészében behozzuk a párkapcsolatunkba, és ott vagy javul vagy romlik. Sajnos ritkább esetben erős annyira az önbecselülésünk, hogy maradunk a jól kialakult szinten, több esetben sérülékeny és romlik.

Járt nálam egy hölgy, akinek súlyos párkapcsolati problémái voltak, elvált és képtelen volt új kapcsolatot kialakítani.

„Kinek is kellene ő?”- kérdezte.

Kértem, beszéljen magáról. Mondja el, hogy ha belenéz a tükörbe mit lát. Csupa negatív tulajdonságokat sorolt fel. Kértem, hogy mondjon magáról pozitív dolgokat… kettő után nagy csend lett… Ezután megkérdeztem, hogy szülei dicsérték-e őt gyermekkorában? Azt gondolom a válasz már bárki számára sejthető… természetesen NEM! Ekkor már tudtuk min kell dolgoznunk. Blokkoldó terápiát alkalmaztam, mely egyszeri alkalom után komoly változást hozott az életébe. Nemsokkal a terápia megkezdése után mesélte, hogy mennyivel szabadabbnak érzi magát és úgy érzi kiszabadult a kalitkából.

Szembe kell néznünk elakadásainkkal, hiszen egész életünkre kihatnak , beleértve a párkapcsolatainkat is. Akinek alacsony az önbecsülése, annak nehéz lesz az élet bármely területén haladnia, és minden kapcsolatában azzal lesz elfoglalva, hogy saját értékeit bizonygassa, és a legkisebb kritikára is ugrani fog. Személyes támadásként fog felfogni mindent. Innen alakulnak később ki a heves  viták, konflikusok és a kapcsolat már válságban is lesz.

Mindent hozunk valahonnan, és szüleink is hozták az ő szüleiktől. Senki nem hibás! Azonban fel kell ismernünk, ha valami blokkol minket és dolgoznunk kell rajta, hiszen elválhatunk, szakíthatunk, de saját magunkkal egy életet élünk le.

Hát élvezzük!!

A kép illusztrációként szolgál. Forrás: pixabay

Szakértőként a Design Your Life csapatában

 

Dancsó Andrea / Életvezetési és Üzleti Coach, Párkapcsolati Mediátor

Életvezetési  coachként, illetve párkapcsolati  mediátorként  a célom  és a feladatom  a  pozitív énkép  erősítése, párkapcsolati  problémák,  gátak feloldása, illetve az egészséges életmóddal kapcsolatos  tanácsadás.  Üzleti  coachként  pedig  a  személyes  márka  kiépítésében, a célok kitűzésében,  hatékony  közösségi  média  jelenlétben  tudok  segíteni.  Együtt keressük meg a kérdésekre a válaszokat és a megoldásokat.

www.your-lifestyle-coach.com

07753412535

andrea@your-lifestyle-coach.com

 Forrás: http://www.londonlifedesign.com/partnerek-szakertok

Előadóként az időgazdálkodásról

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy meghívott előadóként a Design Your Life rendezvény sorozat.

Bővebben az eseményről itt olvashattok:

Design Your Life – Üzleti Tréning és Kapcsolatépítés Nőknek

Angliában élő vállalkozó nő vagy és azon gondolkodsz, hogyan tudnád sikeresebbé tenni az üzletedet?

Vagy épp karrierváltás előtt állsz és saját vállalkozás beindításán gondolkozol, de nem tudod merre és hogyan indulj el?
Szeretnél ötleteket, információt, inspirációt, hogy tovább lépj – hogy továbbfejleszd a már meglévő vállalkozásod, illetve hogy hogyan is vágj bele egy saját üzletbe?
Szeretnél találkozni más vállalkozó nőkkel találkozni, ismerkedni, tapasztalatot és ötleteket cserélni?
Szeretnéd megtudni, hogyan tudnád a legtöbbet kihozni magadból és az életedből, mind magánéleti téren, mind karrier szempontjából?

Akkor gyere el következő, májusi tréning és networking rendezvényünkre!

Időpont: 2017 május 27., szombat

Program:

14.00 – 17.00 Bemutatkozás és vendégelőadók

  • Beck Marianna: Komfort zóna és hitrendszerek – Hogyan gondolkodj vállalkozóként

  • Dancsó Andrea: Hatékony időgazdálkodás – Vállalkozó nő

  • Böcskey Csilla: Stresszmentes és harmónikus élet vállalkozóként is

17.00 – 18.30 Kérdés-felelek, ismerkedés, beszélgetés

Helyszín: Beckenham Methodist Church Közösségi Terme / London

                 Bromley road, BR3 5JE, London

Forrás: http://www.londonlifedesign.com/uzleti-trening-es-kapcsolatepites-noknek

 

 

2 tipp a boldog házasságért

Amerikai kutatások szerint (John M. Gottman és Nan Silver: A boldog házasság hét titka) léteznek olyan házasságerősítő szokások, amelyek számos boldog házasságban élők napi rutinjában megfigyelhetőek.

534660_4291215237081_1206222028_n

1) Érdeklődések

Minden reggel kérdezzük meg párunkat, hogy aznap mi a programja, hova megy, mi fog történni vele.

Munkahelyi kihívások várják? Vagy esetleg orvosi vizsgálatra megy? Izgul miatta? Hányra van időpontja? Netán fel fog hívni egy régi barátot? Meglátogat valakit?

Legyen tehát fontos és tudjunk róla, hogy mi történik életünk párjával!

Hiszen ez a párunknak (és fordított helyzetben nekünk is) jól esik. Érzi, hogy figyelünk rá. Hogy fontos számunkra, hogy mi történik vele. Többek között ez különböztet meg egy házastársat egy lakótárstól. Egy igazi társ a szívén viseli a másik sorsának alakulását. Minden egyes nap.

Nem mellesleg a párunk életének alakulása kihatással van a mi életünkre is. Ha például a másiknak “nehéz” napja lesz, biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz “könnyű” esténk vele. Hát akkor miért is ne lennénk érdeklődőek a napját illetően?!

2) Késődélutáni stresszlevezető beszélgetések

Minden munkanap végén gondoskodjunk arról, hogy kialakuljon köztünk egy “stresszcsökkentő” beszélgetés!

Egy ilyen beszélgetés során mindenki elmondja, milyen kihívások, idegesítő vagy épp vidító események történtek vele aznap.

Ma Magyarországon az ember az idejének jelentős részét nem a házastársával tölti. Hanem a munkatársaival, a főnökével vagy a beosztottjaival, esetleg ha valaki anyaként éppen otthon van, úgy a gyerekeivel. Tőlük annyi impulzust kapunk, hogy ha azokat nem osztanánk meg egymással, akkor egy idő után nagyon kiesnénk egymás életéből.

Másrészt szükség van erre azért is, hogy a családi együttlét, a gyerekekkel való esti játék, a közös vacsora, egy romantikus esti együttlét ne a h.lye főnökünk vagy a bunkó munkatársunk “társaságában” teljen. Ha határok között kieresztjük a gőzt, úgy utána tényleg csak egymással fogunk törődni, a nap korábbi részét pedig le tudjuk zárni.

Mostantól ne felejtsük el reggel és munka után alkalmazni ezeket a hasznos szokásokat!

Nevessünk, mert egészséges

13603722_10210282025186284_1292807429648179208_o

Nevetni jó! Egy viccen, a másik emberen, de a legjobb magunkon! Jót tesz a hangulatodnak és az egészségedre is jó befolyással van!

A nevetés szebbé, egészségesebbé és hosszabbá teszi az életedet.

A boldogsághormonok termelődése nagyon fontos a hangulat és az életminőség szempontjából. Hatásukra ugyanis a vérben ózon szabadul fel, melynek hatására az ember egy fajta lebegő, kéjes érzetet érez. Ha a hormonok kellő rendszerességgel, vagy akár állandóan jelen vannak a szervezetben, ez a boldog, könnyű és lebegő állapot stimulálja a testet és a lelket is. A boldog emberek pedig könnyebben néznek szembe problémáikkal, szívesebben mennek társaságba, gyorsabban dolgoznak, és egészségük is jobb.

A nevetés erősíti az immunrendszert. Egy londoni kutatás szerint – mely öt éven át figyelt meg ötezer embert – azok az emberek, akik vidámak, és elmondásuk szerint sokat is nevetnek, tizedannyiszor lesznek betegek, mint azok, akik kissé megkeseredetten élik a mindennapjaikat. A testük védekező rendszere erősebbé válik, ezáltal sokkal hatékonyabban áll ellen a betegségeknek.

A nevetés egyértelműen levezeti a feszültséget. Ezért is van az, hogy az ember egy hatalmas nevetés után szó szerint elfárad. A testedben felgyülemlett feszültség, stressz, mely addig mozgatott, és energiádat biztosította, hirtelen eltűnik, így erőkészleted lemerül.
A stressz pedig közvetetten hozzájárul az egészség idő előtti romlásához, hiszen növeli a szívbetegségek, a fekélyek, a szívroham, vagy akár a daganatos betegségek kockázatát is. Azok az emberek, akik rendszeresen és hatékonyan szabadulnak meg a munkával, családdal, tehát az egész élettel járó felgyülemlett feszültségtől, egész egyszerűen tovább – és nem utolsósorban egészségesebben – élnek.

Azon kívül, hogy nevetni állati jó, akár egyedül kuncorászva, akár csoportosan fetrengve, a nevetésnek az előbbieken kívül még számos más hatása is van:

• egyensúlyban tartja a vérnyomást
• élénkíti a vérkeringést, erősíti a szívműködést
• alaposan megmozgatja a belső szerveket, és azok vérellátottságát is fokozza
• segít leküzdeni a félelmeket, a depressziót vagy a borús gondolatokat
• egyfajta meditációs állapotba juttat, mely pihenteti és felfrissíti az agyműködést.

Tehát nevessünk önfeledten, és csak nevessünk, nevessünk! 🙂

Forrás: http://www.femina.hu/egeszseg/nevetes