Mit hozunk be a párkapcsolatunkba szüleinktől és nagyszüleinktől?

A gyerekkorban látott minták nagy hatással vannak egész életünkre, különösképpen a felnőtt korra. De mi a helyzet a párkapcsolattal? Igaz az, hogy vagy hasonló karaktereket keresünk férj jelöltnek, mint Édesapánk, vagy egészen az ellentétét szüleinknek attól függően, hogy milyen hatással voltak ránk gyermekkorunkban? És mi Nők mennyire hozzuk be Édesanyánk tulajdonságait? Nos tapasztalatom szerint és abból kiindulva, amit klienseim mesélnek nekem, nagyon is IGAZ mindkettő!

A párkapcsolat meghatározója – ahogyan minden írásomban megemlítem-, az ÖNBECSÜLÉS. Ami ugye korai gyerekkorban alakul ki. Ezt egészében behozzuk a párkapcsolatunkba, és ott vagy javul vagy romlik. Sajnos ritkább esetben erős annyira az önbecselülésünk, hogy maradunk a jól kialakult szinten, több esetben sérülékeny és romlik.

Járt nálam egy hölgy, akinek súlyos párkapcsolati problémái voltak, elvált és képtelen volt új kapcsolatot kialakítani.

„Kinek is kellene ő?”- kérdezte.

Kértem, beszéljen magáról. Mondja el, hogy ha belenéz a tükörbe mit lát. Csupa negatív tulajdonságokat sorolt fel. Kértem, hogy mondjon magáról pozitív dolgokat… kettő után nagy csend lett… Ezután megkérdeztem, hogy szülei dicsérték-e őt gyermekkorában? Azt gondolom a válasz már bárki számára sejthető… természetesen NEM! Ekkor már tudtuk min kell dolgoznunk. Blokkoldó terápiát alkalmaztam, mely egyszeri alkalom után komoly változást hozott az életébe. Nemsokkal a terápia megkezdése után mesélte, hogy mennyivel szabadabbnak érzi magát és úgy érzi kiszabadult a kalitkából.

Szembe kell néznünk elakadásainkkal, hiszen egész életünkre kihatnak , beleértve a párkapcsolatainkat is. Akinek alacsony az önbecsülése, annak nehéz lesz az élet bármely területén haladnia, és minden kapcsolatában azzal lesz elfoglalva, hogy saját értékeit bizonygassa, és a legkisebb kritikára is ugrani fog. Személyes támadásként fog felfogni mindent. Innen alakulnak később ki a heves  viták, konflikusok és a kapcsolat már válságban is lesz.

Mindent hozunk valahonnan, és szüleink is hozták az ő szüleiktől. Senki nem hibás! Azonban fel kell ismernünk, ha valami blokkol minket és dolgoznunk kell rajta, hiszen elválhatunk, szakíthatunk, de saját magunkkal egy életet élünk le.

Hát élvezzük!!

A kép illusztrációként szolgál. Forrás: pixabay